Κεντρική
Συχνές ερωτήσεις για την Φοινικούντα
Δωμάτια Φοινικούς Μούσες
Επικοινωνία
Προσωπικότητα Επιχείρησης
Η Σημερινή Φοινικούντα
Ιστορία Φοινικούντας
Παραλίες Φοινικούντας
Αξιοθέατα
Φωτογραφίες Φοινικουντας
Προσφορές
Σύνδεσμοι
Χρήσιμες Πληροφορίες
Ενδιαφέρουσες Ανακοινώσεις

  Ιστορία Φοινικούντας

 

   Το όνομα τής Φοινικουντας προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Φοινίκων. Ο Φοινικούς Λιμήν πρωτοαναφέρθηκε από τον Παυσανία ο οποίος είχε περιηγηθεί την περιοχή. Κατά τον ίδιο, οι Φοίνικες, ως ναυτικός λαός, είχαν αποικίσει την περιοχή ιδρύοντας μία μικρή πόλη, τον Φοινικούντα, ο οποίος ήταν, κυρίως, ναυτιλιακό και διαμετακομιστικό κέντρο στην πρωτοελλαδική περίοδο. Αυτή η πόλη βρισκόταν προς τη μεριά της θάλασσας απέναντι από το νοτιοδυτικό άκρο της παραλίας Μακρύναμμος, η οποία βρίσκεται, δίπλα από την παραλία της Φοινικούντας. Κάποιες εποχές ο Φοινικούντας ήταν πειρατικό ορμητήριο. Λόγω τρομερού σεισμού, αδιευκρίνιστο το πότε, η μικρή Φοινικική πολιτεία καταποντίστηκε στο βυθό της θάλασσας. Όσοι από τους Φοίνικες γλύτωσαν, εγκαταστάθηκαν στο λοφίσκο της Ανάληψης, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των δύο παραλιών. Επάνω στο λοφίσκο έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πολύ παλιού οικισμού. Σήμερα βρίσκεται το Κοιμητήριο τής Φοινικουντας.

   Έπειτα η ιστορία της περιοχής χάνεται στους αιώνες που ακολουθούν. Και ξαναζωντανεύει με την εμφάνιση Κρητών στην περιοχή, κατά το τέλος του 19ου αιώνα, οι οποίοι δημιούργησαν οικισμό τρία χιλιόμετρα μέσα στην ενδοχώρα, το μετέπειτα χωριό Λαχανάδα. Η παραλία τής Φοινικουντας έγινε το επίνειό της. Αρκετοί κάτοικοι άρχισαν να ασχολούνται με το ψάρεμα έχοντας την παραλια ορμητήριο προς τη θάλασσα εκμεταλλευόμενοι τον κολπίσκο της ακτής ο οποίος δημιουργεί ένα φυσικό μυχό, κατάλληλο για αραξοβόλι των ψαροκάικών τους. Κάποια στιγμή κάποιος από την περιοχή τής Μάνης έκανε την πρώτη ταβέρνα κοντά στο κύμα τής ακτής, βλέποντας ότι η παραλία ήταν πέρασμα. Από αυτή την πρώτη ταβέρνα πήρε, μετέπειτα, η Φοινικουντα και την ανεπίσημη ονομασία Ταβέρνα.

   Σιγά-σιγά η περιοχή μπροστά από την παραλια τής Φοινικουντας άρχισε να κατοικείται από Κρητικούς και από κατοίκους άλλων όμορων οικισμών, προερχόμενοι κυρίως από την Αρκαδία. Στις αρχές τού 20ου αιώνα δημιουργήθηκε, έτσι, η κοινότητα Φοινικουντας. Κατά το 1970, η πληθυσμιακή σύνθεση άλλαξε, με την εγκατάσταση κατοίκων ενός διπλανού οικισμού, τού Γριζόκαμπου, οι οποίοι λέγονται Τσωναίοι και αποτελούν, πληθυσμιακά, τους μισούς κατοίκους τής Φοινικουντας. Με τον τελευταίο νόμο Καλλικράτη, διοικητικά, η Φοινικουντα ανήκει στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.

  ΛΟΙΠΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ

α). Στην ευρεία περιοχή τής παραλιας Μακρύναμμος έχουν βρεθεί μία αγαλμάτινη κεφαλή του θεού Διός και δύο Κούροι.

β). Στη νήσο Σχίζα τού συμπλέγματος Οινουσσών, το οποίο βρίσκεται νότια τής Φοινικουντας, είχε καταφύγει κάποιος, διωκόμενος από τον αδερφό του. Ήταν γόνος τού Βασιλικού Οίκου των Μουρδούκ, απόγονος των Μακεδόνων στρατηγών, οι οποίοι διαμοιράστηκαν την Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Βασίλεια. Ένα από τα Βασίλεια βρισκόταν μεταξύ του βορείου Πακιστάν και του νοτίου Αφγανιστάν. Το δε όνομα τού Βασιλείου Βακτριανή. Από εκεί εκδιώχθηκε και κατέληξε στο προαναφερθέν νησί. Σύμφωνα με ένα μύθο, μέσα στο σπήλαιο, όπου υπάρχει στα νοτιοδυτικά τού νησιού, φυλάσσεται η Χρυσή Στολή του Βασιλιά στην όχθη ενός καταρράκτη, θυμίζοντας ίσως την εγκατάσταση του εκδιωκόμενου αδελφού, ο οποίος χύνεται στα έγκατα του νησιού.

γ). Σε ένα από τα τρία νησιά του συμπλέγματος των Οινουσσών, στη Σαπιέντζα κατέπλευσε, λόγω τρικυμίας, το καράβι το οποίο μετέφερε τον Απόστολο Παύλο προς τη Ρώμη.

δ). Σε διπλανή παραλία τής παραλιας Φοινικουντας, στη Λούτσα κατάγεται ένας παππούς τού Ρήγα Φερραίου.

 ε). Στην ευρεία περιοχή Λούτσας, στον όχτο ενός ποταμού υπάρχει ένα τούρκικο λουτρό.

στ). Στην ευρεία θαλάσσια περιοχή τής Φοινικουντας εντοπίζονται, κατά καιρούς, πολλά ναυάγια και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

ζ). Σε όμορες περιοχές τής Φοινικουντας υπάρχουν πολλά κάστρα διαφόρων ιστορικών περιόδων καθώς επίσης και άλλα ευρήματα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας. (Δες κάστρα Μεθώνης, Κορώνης, Πύλου, Ανάκτορα τού Βασιλιά Νέστορα).


   Διαμονή και διακοπές στην Ελλάδα - Ενοικιαζομενα δωματια Φοινικουντα κοντα στη θαλασσα - Φοινικουντα ενοικιαζομενα δωματια τιμες

   Το τουριστικό θέρετρο των ονείρων σας για υπέροχες διακοπες στη Φοινικουντα.


   ΣΗΜΕΙΩΣΗ

   Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Αριστείδη Ψυχάρη, υπεύθυνο του Τμήματος Πληροφορικής τού Δήμου Πύλου-Νέστορος για την ευγενική προσφορά των κύριων ιστορικών αναφορών περί τής Φοινικουντας.